Sidor

söndag 2 februari 2014

Snart två veckor på Hawaii

Tiden går så fort när det är roligt. Min ambition har varit att skriva ett inlägg varje dag men den ambitionen har helt kommit på kant. Det beror på på två orsaker, dels har vi inte haft tillgång till internet de första 10 dagarna förutom vid korta besök på Mac Donalds samtidigt som våra värdar har hållet igång oss med en massa aktiviteter.Nu har vi avslutat del 1 på vår resa, besöket hos våra släktingar  på Hawaiiön Oahu och börjat del 2 d.v.s. rest till en annan Hawaiiö Big Island där vi hyr en lägenhet vid en golfbana och kommer att stanna där till den 19:e februari

Nedan följer lite berättelser om resan så här långt samt några av de 400 kort vi tagit.

Resan till Hawaii

32 timmar och 30 minuters vakentillstånd under samma datum (20:e februari)

Detta kom att bli min längsta dag i vaket tillstånd under samma datum. Klockan var 2:30 när klockradion gick igång, allt var färdigpackat så det var bara att sätta sig i
bilen för att möta upp Annica och Göran i Enköping för att sedan med Joakims omsorg komma till Arlanda.
Full packning i vinterkylan



Allt gick som planerat, KLM-planet till Amsterdam lyftade klockan 6:10, efter två timmars väntan på flygplatsen i Amsterdam lyfte planet till Seattle. Flygtiden till Seattle
tog 9 timmar, timmar som gick mycket fort, hela tiden blev vi servade med mat samtidigt som vi roade oss med diverse underhållning på "plattan" på framförvarande flygstol.

I Seattle gick passkontrollen galant, vid tidigare resor har det tagit timmar men nu var det i princip raka vägen till nästa gate som skulle ta oss till Hawaii. Vi hade nu
5 timmar på oss tills planet skulle lyfta, det blev en del fika samt kontakt med världen och Sverige med hjälp av våra devices.

















Sista flygresan för dagen blev den tyngsta, 6 timmar som kändes som det dubbla, så när vi landade i Honolulu och våra släktingar Kay och Lloyd (tillika vårt guide och reseledarpar under vistelsen)
mötte oss på flygplatsen kändes det härligt. De tog sedan oss med bil till Laie på nordsidan av ön Oahu där värdparets ,också våra, släktingar David och Carolene väntade på oss med inkvartering i härliga sängar. Då var klockan nära 12 Hawaii tid. Det innebar att vakentiden måndagen den 20 januari var 24,00 - 2,30 = 21,30 timmar + 11 timmars tidsskillnad = 32,30 timmar.
Det vill säga 32 timmar och 30 minuters vakentillstånd under samma datum det var inte underligt man var lite mör.
Lägg till bildtext

















Första 10 dagarna
Våra härliga amerikanska släktingar från Utah Lloyd 86 år och Kay 81 år har under vintrarna de senaste 20 åren besökt sin syster och svåger (Caroline och David) som bor på Hawaiön Oahu och i år har de bjudit oss att besöka dem. Vi var inte sena att säga ja och nu var vi hos dem. 

Lloyd är som en 20-årig reseledare och han hade gjort upp ett digert program på 17 punkter som vi skulle hinna med på dessa 10 dagar. Det innebar att han skjutsade oss runt till öns alla sevärdheter under alla dygnets ljusa timmar under dessa 10 dagar. 

Här följer några highlights.
När vi vaknade första dagen hade vi denna utsikt genom sovrumsfönstret.

Gänget samlat på värdparets altan vid stranden av Stilla Oceanen.

Under fyra dagar besök på Oahu:s alla härliga beacher 

Stränderna på Oahu var i toppklass men den andra dagen drog en våldsam storm in och lugna havet blev som en värsta tvättmaskin med 15 meter höga vågor.
Hela stranden för mig själv






Vilka fina surfvågor det blev
Jag gjorde ett jättehopp men kamerakvinnan var för långsam så jag hann landa
Det var en jättestorm som drog in över Hawaii och vågorna var upp till 15 meter höga. Folk sa att det var de största i mannaminne och det var en stor nyhet för hela USA.
Stormen hade lagt sig och dessa flickor kunde posera på stranden framför kameramannen
Kay och Inga på den västligaste udden på Oahu och den västligaste punkten vi har varit innan datumgränsen.
En jättestor sköldpadda som krypet upp på stranden.
Man kan bli rik på att kunna surfa på vågor.

Pearl Harbor
En av dagarna besökte vi Pearl Harbor nära Honolulu, man kände historiens vingslag från den 7:e december 1941 då japanerna anföll och sänkte nästan hela USA:s Stilla havs flotta, mer en 2000 amerikanska soldater dödades.
Vägskylt som visade vägen till den historiska platsen

Uppställning framför entrén till hamnen och museet om vad som hände den 7:e december.  
Hamnområdet där amerikanska flottan låg och där många av fartygen sänktes.

Polynesien kultur center

I den lilla staden Laie där vi bodde fanns en park som hette Polynesien cultur center, den var en mindre kopia av Disneyland men mycket genuinare och hade nära 1 000 000 besökare varje år. David som vi bodde hos var med och startade parken 1963, vi hade en underbar heldag med middag, uppträdanden och en jätteshow som handlade om alla Stilla havets kulturfolk.
Här uppträdde dansare från Stilla Oceans alla ögrupper. De här dansarna kom från Tahiti.

Dessa kom från Nya Zeeland och tillhör urinnevånarna.
Vid middagen på kulturcentret blev vi bjudna på helstekt gris.
David och Carolines dotterdotter Brazil 9 år var med och uppträdde vid middagen.
Vilket elegant par som poserade på kulturcentret med blommor runt halsen  
Mina kompisar från Fidji
Golf rundor på två golfbanor

Två dagar gick till golf, en niohålsrunda på en fin men enklare bana Kahuku och en artonhåls mästerskapsbana  Palmer vid resorten Turtle Bay. Tack vare lite känningar fick vi spela där till en rabatterad peng.
Kahuku golfbana var en linksbana.
Det vackra klubbhuset som hade allt 
Mästerskapsbanan hål 1 som jag gjorde par på.

Utslaget



Detta hände mellan alla dagsturer

Lloyd är kompositör och har gjort en låt speciellt till Inga som han här framför på flygeln

Många vackra fåglar har vi sett



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar