Sidor

fredag 14 februari 2014

Andra veckan på Big Island



Nu har vi varit på Big Island i två veckor och har utforskat den norra delen av ön. Just nu är det osäkert hur det blir när det gäller den södra delen, det hänger på vår chaufför Annica om hon vågar sig ut på vägarna bland infödingarna där.

På kartan nedan ser ni i detalj de upptäcktsresor vi gjort.
 Här följer en del bilder från våra resor


Men först är det en som fyllt 65 år under dessa dagar även om det är svårt att förstå.
När man ser bilden förstår man kanske att det är så!!!


Härliga bakverket i närbild första biten intagen klockan 7:48.



Resa Linje Lila vilket innebar 5 timmar vid stranden (G) och en tur till öns nordligaste punkt Hawi (E). Valskådning, solnedgång och middag på en öns bästa seafood restaurang (F)


Hela vägen från där vi bor till badet (10 minuter med bil, här i Amerika talar man alltid avstånd i minuter) är täckt med svart lavasten från ett vulkanutbrott år 1859. Vid parkeringsplatsen tog jag tag i en av dessa porösa lavastenar.

Bakom parkeringens lavaklippor dök sedan denna härliga vy upp.

Vattnets temperatur "inte alls att tveka att doppa sig" 
Här har vi en livsnjutare på denna härliga strand, allt vad man kan önska på en Hawaiistrand. Tre dagar har tillbringats på denna strand.
Ett stopp på öns nordligaste punkt (E)



Detta är Big Islands nordligaste punkt, när vi stannade där för att titta på utsikten och tittade ut över havet mot närmaste ön Maui dök öns original upp. Vi hade en trevlig pratstund med honom under en halvtimme och fick reda på allt som var värt att veta. Om Sverige visste han att vi har förbud mot GMO liksom hans o Big Island..
Detta var hans traktor som han skulle laga en punktering på för att sedan dra loss en kompis bil som fastnat in the mud. 

Ett stopp med valar, solnedgång och Seafood med OS.
"Valextra" En stor begivelse på ön är att titta på alla 10 000-tals knölvalar som simmar runt i havet. Helt plötsligt dyker de upp ur vattnet sprutar vattenkaskader och upp med stjärtfenorna i luften. De är stora som bussar. Här försöker flickorna fånga dem med kameran. Resultat brukar bli en prick i havet.  


Solnedgången var lättare att fota.

F
Sedan blev det stopp på en seafoodrestaurang  med grillad Ono (tonfiskliknande) och grönsaker och i denna Hawaiiska idyll "vinter OS från Sochi (stavas så i USA) på TV".

Resa Linje Röd vilket innebar 2 timmars resa öster ut mellan de två höga bergen Kea (4000 meter hög)  och Loa till Big Islands största stad Hilo med  40 000 invånare(A) och Bo-Görans hem (B). Bo-Göran är en mail-kompis till Göran som han fick kontakt med genom ett inlägg på reseguiden. Först träffades vi och åt en "brunch" på en restaurang som hette Pesto inne i Hilo. Därefter åkte vi hem till Bo-Göran som bodde en halvtimme söder om Hilo. 



Palmodlare Bo-Göran bland sina 5000 palmer. Han berättade att det finns 2500 arter av palmer.

Här sitter Bo-Göran och berättar om sitt livsöde. Född i Skåne, flyttade till Carlifonien som 20-åring, gifte sig med en amerikanska jobbade inom flygbranchen flyttade till Hawaii för 37 år sedan och började sin stora passion palmodling. Nu träffat sin nya kärlek Kim (kvinna) som också är palmintresserad och bor granne till honom när hon inte jobbar i San Diego.
Upptäcktsresa "Linje Blå" gick söder ut för att utforska om det fanns några kaffeplantor växande i lavan och om det fanns några fornlämningar från de första invandrande polynesierna "punkt (T"). I resan ingick också att utforska de moderna köpcenters som har växt upp som svampar i lavan  


Kaffet som produceras på Big Island är av märket "Kona". Det fanns ett paket kvar av detta märke i lägenheten när vi kom men alla utom jag har rynkat på näsan när det har druckits. Däremot har det varit perfekt vid tillagning av den dagliga drycken "Irish coffe".  Vid vår resa söder över fann dessa kaffeplantor och dess bönor. 
jjjj
Nästa stopp var ett naturreservatet som låg vid Honaunaun Bay. Här var platsen för de första bosättningarnas hövdingar. Man kan förstå varför.

Dessa gestalter var till för att skrämma alla inkräktare, jag darrade när jag fotade.


Hövdingarnas eller kungarnas eller vad de nu titulerade sig tempelområde fotograferas här av Göran. Muren i bakgrunden var 5 meter bred och skyddade dem från öns inkräktare.


Efter detta kom kontrasten "upptäckten Köpcenter". Här handlades det, Hawaii-skjortor i massor, shorts o.s.v.. Walmart kan man alltid lita på.

Golftourer
Upptäcktsresa "Linje Ljusbrun" golfbanor. Hittills har vi spelat på tre banor på Big Island.
Waikoloa Village Golf Club (hemmabanan) 3 gånger, Makalei Coutry Club (N) och Big Island Country Club (M).


Detta är en dimmig bild från golfbanan Big Island Country Club (M). Efter tre hål kom dimman när Annica ska slå ut från tee och bilden ljuger inte sikten var 10 meter och man såg inte var man slog. Kaos uppstod bollar for överallt och bollar letades i blindo. Som tur var lättade dimman efter en halvtimme och spelet kunde fortsätta som normalt.
Bild från vår egen golfbana. Detta är hål 2 och huset i bakgrunden är vår vånings balkong. Göran är i högform i golfandet slår längre, rakare och precisare än någonsin och scorerna är låga. Jag är avundsjuk på det när jag går där och harvar.
Bild från golfbana (N) Makalei. Den var backig och hade fåglar överallt på banan den ena finare än den andra,



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar